Witviswereld

Dit weekend houden diverse federaties clinic voor de U14. Deze clinic is ontstaan, doordat er vorig jaar bij het Wereldkampioenschap jeugd vissen, een vis team was samengesteld door sportvisserij Nederland voor jeugd U14. Dit team was toen samengesteld, door ook een clinic die het jaar daarvoor was gehouden in de Lage Vaart. Deze vissers deden het met dit WK zo goed, dat men net naast een podium plaats belande. Dit heeft zoveel goede moed gegeven om weer een clinic te organiseren in alle federaties om sowieso de jeugd te stimuleren voor het wedstrijd vissen. Nu is het dit jaar wel zo dat deze vissers niet naar een WK gaan, maar via deze dag worden geselecteerd voor de volgende ronde, waar meerdere gekozen vissers uit de federatie weer een selectie gaan vissen zodat er een bepaalde groep vissers zijn die in de toekomst een wedstrijd gaan vissen tegen leeftijd genoten uit andere landen.

Zoals al eerder geschreven was vandaag de eerste dag voor onder andere Sportvisserij Mid-West Nederland. Iedere federatie had dit kenbaar gemaakt bij verenigingen dat jeugd zich hiervoor kon inschrijven. Vandaag moest men zich om 09.00 uur verzamelen in het verenigingsgebouw van Ons Stekkie in Zeewolde. Voor deze clinic was gekozen voor de Spiekvaart in Zeewolde. De deskundigen voor deze dag waren Nico Bakkernes en Anja Groot. Dit zijn 2 personen met veel internationale ervaring. Ook hebben deze 2 personen vorig jaar bij het WK de U14 ploeg begeleid en gecoacht, dus de jeugd was vandaag in goede handen met deze 2 personen. Toen iedereen om 09.00  uur aanwezig was en de namen van de vissers waren genoteerd, deden eerst Nico en Anja een voorstellingsronde en een inleiding met de doelstelling en verwachting van deze dag.

Hier werd ook al gelijk iedere jeugdvisser gerustgesteld dat deze dag absoluut geen wedstrijd element bevatte, maar dat er alleen gekeken en waar nodig van tips voorzien, om te kijken en te beoordelen hoe ver de desbetreffende visser was met zijn techniek. Na deze uitleg werd er afgesproken dat men een top set, indien men was voorzien van minimaal 2 top sets, deze 1 uit te peilen met staande haak en 1 met een sleep. Dit werd netjes op een whiteboard uitgetekend wat men hiermee bedoelde. Daarna moest iedereen zelf het voer klaar maken, dit allemaal onder toeziend oog van de deskundigen. Ook hier werd weer het nodige uitleg gegeven met het toevoegen van het benodigde water. Na deze uitleg en handelingen ging men gezamenlijk naar het viswater, waar iedereen zijn eigen spullen moest opbouwen. Alleen met het neerzetten van de vlonder mocht men uit veiligheid, de kant was schuin, geholpen worden door een ouder of begeleider.

Nadat iedereen zijn spullen had neergezet en alle top sets waren uitgeloot, zoals men dat in de instructie had gehoord, werden de vissers bij elkaar geroepen voor het uitdelen van het aas. Het aas wat beschikbaar was waren, pinken, grote maden, casters en pieren.

Ook waren er dode pinken voor de vissers. Hiervan kreeg men van Anja tips hoe men deze dode pinken zelf kon maken. Toen iedereen het aas en voer had ontvangen klonk rond de klok van 11 uur het signaal dat men kon starten. Er was afgesproken dat men 6 voerballen met de hand moest gooien en 3 voerballen moesten cuppen. Onder het vissen keken de 2 deskundigen naar de vissers en kreeg iedereen onder het vissen de nodige informatie en verdere uitleg/tips over het vissen. De vis was vandaag moeilijk te vangen. Er werd helaas geen grote aantallen of mooie brasems gevangen maar de vangst bestond uit bliek en voorn. Maar gelukkig had iedereen vandaag vis.

Toen om 14.00 uur het eindsignaal werd gegeven, moest iedereen bij elkaar komen voor een eind toespraak die werd gedaan door zowel Anja als Nico. Hierin werd heel duidelijk aangegeven dat ze zeer tevreden waren over de inzet en de kwaliteiten van de vissers, maar helaas niet iedereen kon doorgaan. Dit wilde nog niet zeggen dat de visser die niet naar de 2de ronde ging niet goed genoeg was voor de volgende clinic. De bekendmaking zou via mail of een schrijven van Sportvisserij bekend worden gemaakt.

Hiernaar kregen de vissers van vandaag een zak voer mee voor de getoonde inzet van vandaag.