Witviswereld

Het Nederlands Kampioenschap Feedervissen, afgelopen zaterdag gevist aan het Eemskanaal bij Delfzijl, is gewonnen door Peter van der Willik uit Bussum.

Peter, die lid is van Hengelsportvereniging Naarden-Bussum (Sportvisserij MidWest Nederland) en een van ’s lands beste en bekendste feedervissers, ving 18 kilo en 350 gram aan brasem en andere witvis. Slechts vier ons meer dan Jurian Bulten uit Drieborg en lid van HSV De Dobber (Federatie Groningen-Drenthe) die met 17 kilo en 910 gram genoegen moest nemen met het zilver. Derde met 8880 gram werd de eveneens bekende feedervisser Theo Leyrik uit Lutten die dit kampioenschap namens Sportvisserijbelangen Delfland (Sportvisserij Zuidwest Nederland) viste.

Waren de keien langs het kanaal waarop de ruim tachtig deelnemers plaats moesten nemen aanvankelijk wat glad door algen, eenmaal gesetteld kon het vissen probleemloos beginnen. Al stond er wel een stevige wind over het kanaal. Wat gelukkig dan weer minder hinderlijk is voor het feedervissen dan wanneer men een lange vaste hengel moet vasthouden. De weergoden waren de beste feedervissers van Nederland dan ook verder wel goed gezind.

Laat Peter van der Willik zijn gang gaan aan een groot ruig water zoals meren, rivieren en dit soort kanalen met grote brasems, windes en voorns en hij is helemaal in zijn element. Vooral als hij met de wat zwaardere feederhengel op grote afstand kan vissen. Peuteren met kleine haakjes op minivisjes is, zo geeft hij ruiterlijk toe, immers niet zijn ding. Maar kan het groot(s) en wat grover worden aangepakt met wormen aan de haak en door het lokvoer, dan is de nieuwe Nederlandse kampioen nauwelijks te verslaan. Zo ook deze zaterdag.

Over het algemeen werd er tijdens dit kampioenschap goed gevangen met het hoogste vangstgewicht in sector A van 7510 gram, in B het winnend gewicht van 18350 gram, in C 6620 gram, in D 17910 gram en in E 8880 gram.

Daarmee heeft Sportvisserij Nederland er in ieder geval voor nu en voor de toekomst weer een geschikt water bij voor met name het NK en de Nationale Topcompetitie Feedervissen.